teknik

 

 

 

Foto är, och har alltid varit en paradishobby för pryltokiga. Man kan utan problem spendera en hel förmögenhet på objektiv och andra tillbehör till sin kamera. Även om det alltid är kul med nya leksaker ska man nog försöka fundera vad det egentligen är man behöver, innan man ruinerar sig.

 

 

Om jag till exempel bara fotograferar dagtid utomhus kanske jag inte behöver ett teleobjektiv med en bländare på 2,8 för 10.000:- kronor. Det kanske funkar precis lika bra med en glugg med bländare 4 för bara en femtedel av pengarna.

När jag började fotografera fick jag rådet att börja med ett fast 50 mm normalobjektiv. Först när jag lärt mig hantera kameran och detta objektiv fullt ut, och lärt mig komponera olika bilder genom att "zooma med benen" tyckte personen i fråga att det kunde vara dags att komplettera med andra objektiv. Självklart dröjde det inte länge innan jag hade skaffat fler objektiv trots rådet, men med facit i hand måste jag säga att det var kloka ord. Det finns fotografer med utrustning, och så finns det fotografer som tar bilder. Det gäller att hitta en balans, och det går inte bortse från att det är ruggigt kul att uppgradera sin fotoväska med nya prylar.

Vidare till Optik ->