optik

Objektivet är den del på kameran genom vilken ljuset släpps in, för att sedan träffa filmen eller den digitala sensorn. Beroende vilka typer av glaslinser som sitter i objektivet och hur de är monterade får man olika brännvidder. Brännvidden är avståndet från objektivets optiska medelpunkt och negativet/bildsensorn. Den anges i mm och beroende på vilken storlek denna har, passar den olika bra för olika situationer. På objektivet kan det stå t.ex. 50mm 1:2,8. Detta betyder att objektivet har 50 mm brännvidd och den största bländaren som kan användas är 2,8. Ju större bländare desto ljuskänsligare är objektivet. Riktigt ljuskänsliga objektiv är oftast ganska dyra att tillverka och således blir de också dyra i att köpa.

Det finns lite olika typer av objektiv. Fasta objektiv har en fast brännvidd och har oftast ganska stor bländare. 50mm brukar räknas som ett normalobjektiv. Går man ner under 28mm har man ett vidvinkelobjektiv, och objektiv mellan 100-300mm brukar kallas teleobjektiv. Det finns även så kallade zoomobjektiv där man kan justera brännvidden steglöst, till exempel mellan 28-75mm. Fördelen med dessa objektiv är förstås dess smidighet men man får oftast betala ett pris i sämre ljuskänslighet. Makroobjektiv är linser som är speciellt utformade för att ta närbilder på små föremål. De har därför också ofta en väldigt kort närgräns, det vill säga det avstånd som man måste stå från motivet för att kunna ta bilden.

Värt att nämna är att brännvidden på objektiven anges med det analoga negativet (35mm) i åtanke. På de flesta digitala systemkameror måste man dock räkna om brännvidden i och med att digitalkamerans sensor är mindre än den analoga filmens negativ. En vanlig relation är 1,5x, d.v.s. ett 50mm objektiv på en digital systemkamera blir 50mm x 1,5 = ca 75mm.

Idag är det mer eller mindre standard att objektiven har inbyggd autofokusmotor men finns det inte det (eller om man hellre vill fokusera själv) så fokuserar man (dvs. ger skärpa till bilden) med hjälp av att vrida på ett reglage på objektivet. Man ser i kamerans sökare när bilden är i fokus, antingen med mattskiva eller kristaller som klarnar. Det är lite olika på olika kameror.

Olika brännvidder ger också olika perspektiv och detta kan utnyttja i sitt bildskapande på olika sätt. Om du fotograferar några föremål på längre avstånd med ett teleobjektiv kommer det att se ut som att föremålen befinner sig väldigt nära varandra. Om man däremot traskar fram till föremålen och byter till en kortare brännvidd, till exempel ett vidvinkelobjektiv med 20mm brännvidd, kommer samma bild att se helt annorlunda ut. Nu kommer sakerna helt plötsligt, trots att man inte flyttat dem, se ut att vara mycket längre ifrån varandra. Genom att använda olika brännvidder och olika positioner i förhållande till motivet kan man få radikalt olika bilder.

vidare till stativ ->