raw/jpeg

Vad ska jag välja?

Om man använder en digital systemkamera av nyare modell är chanserna stora att den är utrustad med möjligheten att fotografera i RAW-format istället för JPEG. Eller ja, sanningen är egentligen att alla digitala kameror fotar i RAW-format. Skillnaden här är att man har möjlighet att plocka ut bildinformationen direkt från sensorn innan den konverteras och komprimeras till en JPEG eller TIFF.

En komprimering innebär alltid en sorts förlust av information. Ju större komprimering, desto större kvalitetsförlust. Därför är det ofta en bra ide att utnyttja RAW även om det innebär större filstorlekar och ett lite mer omständigt arbetsflöde vid efterbehandlingen. Om man däremot inte har planerat att efterarbeta bilderna kan man med fördel låta kameran sköta konverteringen till JPEG. Kom i så fall ihåg att fotografera med JPEG-inställningarna på högsta kvalitet = minsta möjliga kompression. Tänk också på att varje gång du sparar om en JPEG-bild förlorar du kvalitet. En god ide är att spara om bilderna i TIFF-format om du ska jobba mycket med dem och spara om ett flertal gånger. TIFF-format komprimerar inte bilderna på samma "förstörande sätt" som JPEG.

Fördelarna med RAW

Den stora fördelen med RAW-formatet är man kan göra förändringar i vitbalans, färg och exponering i efterhand utan att bildkvaliteten försämras nämnvärt. Många liknar RAW-formatet vid det analoga negativet i den meningen att man kan göra en mängd olika efterbehandlingar i bilden och ändå ha kvar bildens data oförändrat. Vid den första kontakten med RAW upplever man ofta att bilderna ser matta och livlösa ut. Detta beror på att kameran alltid skärper och färgjusterar bilderna i konverteringsprocessen till JPEG. Om man använder RAW får man istället göra detta jobb. Det blir å ena sidan lite merarbete men å andra sidan har man mycket mer kontroll över det färdiga resultatet.

Alltså:
Om du tar ett fåtal bilder och vill lägga kraft på efterbehandling – Fota RAW
Om du tar många bilder och arbetar t.ex. under tidspress – fota JPEG

Nackdelarna med RAW

RAW-formatet har inte bara fördelar. Många menar att det innebär stora risker att förlita sig på enbart RAW och menar att man alltid bör konvertera bilderna till JPEG också vid arkivering. Eftersom RAW-formatet inte är en fast standard, har varje kameramärke egna variationer i hur filerna läses och sparas. Det är inte en omöjlighet att det kan bli stora problem att hitta program som kan läsa gamla RAW-format i en inte allt för avlägsen framtid. Arbetet med RAW-filer tar också tid. Många gånger kan den JPEG-fil som kameran blixtsnabbt spottar ut, vara minst lika bra som den JPEG du redigerat fram från RAW-filen under tio minuter.

vidare till ISO ->