färghantering


 

Färghantering uppfattas ofta som krånglig och svår. Det stämmer säkerligen också i många fall, men en inblick i vad färghanteringen innebär är ett måste för en seriös fotograf. Man har så mycket nytta av färghanteringen att man inte har råd att förbise den.

Färgprofiler

Den datoriserade värld vi lever i betyder inte bara fördelar för oss fotografer, den ställer också till en hel del bekymmer. Varje bildskärm är unik, vilket gör att en bild kan se helt olika ut på två skilda skärmar. För att komma undan detta kan man kalibrera sin skärm och använda sig av så kallade färgprofiler. Med hjälp av dessa säkerställer man att bilden har rätt färger och ljusstyrka. Det finns mängder av webbsidor med information om hur man kalibrerar sin skärm. Oftast talar de dock bara om en del av proceduren, skärmens kontrast och ljusinställningar. För att kunna göra en komplett kalibrering behöver man ett kalibreringsverktyg som man fäster på skärmen för att läsa av den. Med hjälp av detta verktyg skapas en så kallad ICC-profil som datorn sedan jobbar mot. Detta säkerställer att färgerna återges korrekt. Gammeldags bildskärmar med bildrör är lätta att kalibrera. Nackdelen med dem är dock att de förändras över tid och måste kalibreras kontinuerligt. LCD-skärmar är i det fallet mer stabila men är å andra sidan svårare att kalibrera. Det är endast de dyrare LCD-skärmarna som man kan kalibrera riktigt bra.

När man fått ordning på skärmen är det ingen dum ide att skapa en ICC-profil för sin skrivare också. Då vet man att färgerna på utskriften blir densamma som på skärmen.

En annan sak som spelar en roll vid färgåtergivning, är vilken färgrymd man arbetar med. Traditionellt har digitalkameratillverkarna valt att jobba med sRGB. Denna profil passar bra för webbruk, men om man jobbar med saker som ska tryckas eller arbetar lite mer professionellt, bör man istället jobba i färgrymden Adobe RGB 1998. Denna färgrymd är mer omfattande och är mer eller mindre en branschstandard idag. På många nya kameror kan man direkt i menyerna i kameran ange att man vill att kameran ska spara bildfilerna med denna färgprofil inbäddad.

På samma sätt kan man ställa in Photoshop så att programmet konverterar bilder till Adobe 1998 vid filöppning, samt bäddar in profilen när filerna sedan sparas.

Om man skickar bilder till labb för utskrifter kan det vara värt att kontrollera vilken färgprofil som labbet vill att man ska jobba med. Ibland kan det hända att de tillhandahåller egna profiler för sina skrivare. Då kan man installera dessa på sin egen dator och jobba med dessa vid redigeringen av bilderna. Då säkerställer man att färgerna stämmer överens.

Hur ställer jag in Photoshop för Adobe 1998?

Först och främst måste du ändra grundinställningen för hur Photoshop ska jobba med färger. Gå till ”edit -> color settings”. Under "working spaces" ska RGB vara satt till profilen ”Adobe RGB (1998)”
Klicka på "ok."

Nu har du talat om för Photoshop att detta är den profil du vill att programmet ska jobba med hädanefter. Jag rekommenderar att du har detta som standard eftersom Adobe RGB har en större färgrymd än sRGB som brukar vara satt som standard. (sRGB är den färgprofil som främst används för webbilder.) Vill man spara bilder för web sedan kan man alltid välja ”save for web”, då konverteras bilden automatisk tillbaka till sRGB. Du kommer efter denna inställning få en fråga varje gång du öppnar en bild med en annan profil, från t.ex. kamera. Frågan handlar om huruvida du vill behålla bildens inbäddade profil eller om du vill konvertera den till den aktuella arbetsrymden.
Rätt svar i det läget är ”konvertera”.

Det finns dock en sak till du måste göra, för att verkligen i ”realtid” se hur bilden kommer att se ut direkt på skärmen. Gå till ”view -> proof setup” och välj ”custom”
I rutan ”device to simulate” ska det stå Adobe RGB (1998)Gå sedan till ”view” och markera ”proof colors” (ctrl+Y) för att se på skärmen hur färgerna i din bild verkligen kommer att se ut.

Och sist men inte minst.....

När du är klar med din bild och vill spara den, lägg ihop eventuella lager och välj ”save as”. I ”save as-rutan” ser du till att rutan i ”colorfältet” för att spara med inbäddad profil (Adobe RGB 1998) är ibockad.

RGB/CMYK


I digitala sammanhang är det RGB-färger som används. Om man dock ska lämna in en bild för tryck måste den konverteras till CMYK-färger. Anledningen till detta är att färg hanteras olika i bildskärmen och i tryckpressen. Det hela handlar om subtraktiv färgblandning (CMYK) kontra additiv färgblandning (RGB).


I CMYK byggs bilden upp av färgerna cyan, magenta, gult och svart (och vitt , papperets färg) medan i bildskärmen blandas färgerna röd, blå , grön och svart (skärmens färg när pixeln är helt släckt).  Ofta sköter tryckeriet konverteringen till CMYK, men för att se i redigeringen hur bilden kommer att se ut i CMYK kan man använda sig av en CMYK-profil. (Euroscale coated V2 är den vanligaste). I Photoshop kan du välja view/proof/colors för att simulera hur bilden kommer att se ut när den är konverterad. Eftersom bildskärmen klarar att visa fler färger än vad en tryckpress kan åstadkomma kan de vara värt att ha koll på detta.

Vidare till utskrift ->