landskap/natur

 

Näst efter människan och husdjuret är nog landskapet det vanlig-aste motivet som vi fotograferar. Det är dock inte alltid bilden blir så lyckad trots att vyn var så vacker i sökaren.

Här är det viktigt att tänka på kompositionen. Bygg upp bilden med förgrund, mellanplan och bakgrund. Skärpan lägger man där man vill att intresset ska vara störst. Med ett vidvinkelobjektiv och liten bländare kan man få skärpa i hela bilden. Luta gärna kameran lite framåt vid foto av landskap eller hav. Det ger ett större djup i bilden.

Teleobjektiv kan också vara användbart vid landskapsbilder då det kan ge effekten av resning i landskapet. Berg och kullar blir högre. De flesta landskapsbilder blir bäst i motljus eller snett motljus. I med-ljus blir landskapet ofta platt. Tiden efter soluppgång och före solnedgång är de bästa tidpunkterna att få fram konturerna i landskapet.

Använd gärna tråd-utlösare, timer eller fjärrkontroll när du fotograferar landskap med långa slutartider. Då undviker du skakningsoskärpa som kan uppstå när du trycker ned avtryckaren. Ett tips kan vara att använda kamerans självutlösare. När den timerns sekunder har gått har eventuella skakningar i kameran upphört.

Det är en stor fördel att ta med sig både vidvinkel och teleobjektiv när man sticker ut i naturen. Man vet aldrig vad det dyker upp för motiv i sökaren när man lämnat bebyggelsen.

vidare till actionfoto ->