Fotonord - Din barnfotograf och familjefotograf i Umeå

 

Barnfoto och familjefoto är något jag har sysslat med mycket de senaste åren och jag älskar när man lyckas fånga barns personlighet på bild. Jag har haft en verksamhet som barnfotograf och familjefotograf sedan 2007 och har hunnit med både en och annan bild sedan starten. Barnfoto handlar ju väldigt mycket om dagsform (jag är själv förälder så jag vet precis hur det kan vara). Ibland går allt som en dans och ibland är det lite mer kinkigt. Oavsett vilken dag vi lyckas pricka in, kommer det att bli massor med fina bilder som fångar ditt barns personlighet. Jag är utrustad med ett stort tålamod och försöker alltid skapa en trygg atmosfär där barnet får vara sig själv och vara nyfiken.

Jag fotograferar oftast barnfotografering, nyföddfotografering och familjefotografering i min studio och fotoatelje i centrala Umeå, men om ni hellre vill ha bilder utomhus i någon fin miljö, eller hemma hos er, så går det också givetvis bra!

Hur går en barnfotografering till hos Fotonord?

Hos mig får en barnfotografering ta tid, och jag bokar alltid in en timme. Även om vi skulle vara klara på en halvtimme så är det tryggt att veta att man inte behöver stressa. Allt sker på barnets villkor och ibland kan det krävas lite tid att vänja sig vid studiolokalen, alla stora lampor m.m. Efter en stund brukar den första osäkerheten dock lossna och då blir det inte sällan full fart. Om ni vill ta med och fotografera i olika klädombyten går det bra och vi kan också ta några bilder med mamma/pappa med i bild om ni vill (det är inget som kostar extra). Om barnet har några favoritleksaker, eller om ni har något annat ni vill ha med i bild så är det bara att ta med det till studion. Det kan också vara bra att packa ner något att tugga på för de yngre barnen om man behöver ta en paus för att fylla på med energi. Undvik dock gärna kladdiga mellanmål. Kex eller frukt och något att dricka brukar funka fint.

Hur jag agerar under fotograferingen är väldigt olika beroende på barnet. Ibland agerar jag busig lekfarbror och ibland håller jag mig i bakgrunden och försöker störa så lite som möjligt och koncentrerar mig på att fånga ögonblicksbilder. Jag brukar agera lite olika beroende på hur barnet själv finner sig i fotosituationen, för att få så bra bilder som möjligt. Vissa barn tar för sig direkt och trivs som fisken i vattnet framför kameran. I de situationerna kan man jobba tillsammans med barnet och samarbeta fram bilderna utan någon som helst inblandning av föräldern. Om barnet känner sig riktigt trygg i situationen kan det till och med vara en fördel om föräldern sitter kvar i fåtöljerna i väntrummet och bara kikar in lite nu och då så att barnet vet att mamma/pappa är kvar.

Om barnet behöver lite stöd är det bra om man bara har en förälder, max två med inne i studion. Om man har med sig mormor, morfar och en massa syskon kan de istället vänta i väntrummet. Annars kommer barnet bli förvirrad och osäker på var han/hon ska titta och var uppmärksamheten ska vara. De personer som är med i studion kan med fördel stå bakom mig när jag jobbar och befinna sig ungefär i samma höjd som mig. Annars är det lätt att barnet söker sin blick upp till mamma/pappas ögon. Om det är ett mindre barn kan du som förälder gärna prata lugnt med barnet lite nu och då så att han/hon hela tiden hör din röst och vet var du är. Berätta gärna i förväg om ditt barn har en dold funktionsvariation. Då kan jag på ett bättre sätt försöka anpassa sessionen utifrån barnens behov.

Prata gärna med barnet i förväg innan ni åker till fotograferingen så att han/hon är lite förberedd och vet på ett ungefär vad som ska hända, men ta det på en lagom nivå. Min erfarenhet säger att om man gör för stor grej av det och “överpeppar”, kan det lätt bli så att det får en motsatt effekt när man väl ska fota. Barnet ska inte känna press eller stress över att gå till en barnfotograf, det ska vara spännande och skoj. Om barnet har feber eller har en ny tand på gång kan det dock vara läge att boka om till en ny tid. Få inte panik om ni missat lite sömn eller om lillen/lillan inte ätit så bra som vanligt, det kan bli en kanonsession och bra bilder ändå. Men är man krasslig och febrig blir det sällan bra. Då blir det bara jobbigt och fotograferingen ska ju vara kul!

Välkommen med din bokningsförfrågan!

Vad händer efter fotograferingen?

Efter fotograferingen gör jag ett grundurval av bilder, redigerar dem vad gäller färg, kontrast, exponering, beskärning m.m. och lägger sedan upp dem i ett lösenordsskyddat webbgalleri på internet. Med hjälp att detta galleri kan ni hemma i lugn och ro titta igenom alla bilderna för att bestämma er för vilka bilder ni vill köpa, samt vilken produkt och i vilket format.

Jag lägger som regel ingen retusch på barnbilder. Har man något önskemål att t.ex. ta bort något sår eller blåmärke så kan jag i det flesta fall göra det om ni ber om det. För detta arbete debiterar jag arbetstiden om det är ett större arbete. Enklare fix ingår normalt i priset. Välkommen med er bokningsförfrågan så hörs vi!

Bildexempel från tidigare barnfotograferingar

Klicka på bilderna för att se dem i lite större format