Lady Báthory del 1

gravidfotografering umeå
Den absolut bästa julklappen..
December 7, 2013
Protected: Lady Báthory del 2
December 8, 2013

Sitter och jobbar lite just nu med en bildserie som jag tog med Gabriella i början av november. Vi hade pratat lite om att göra någon slags skräcksession tillsammans och en av inspirationskällorna var historien om Elisabet Báthory. Báthory var en ungersk grevinna som levde å slutet av 1500-talet och är kanske en av världens mest omtalade och mytomspunna seriemördare. Hon var vida känd för sin skönhet och det var också hennes utseendefixering som till slut gjorde henne till ett monster av stora mått. Hon dömdes för 80 mord men hennes egna anteckningar talar om 612 offer. Myten säger att hon fick för sig att om hon själv badade i blod, så skulle hon få evig ungdom och skönhet. Genom sina offers blod skulle hennes hud bli slät och ung igen. Med hjälp av tjänare i sitt slott lurade hon till sig unga flickor från trakten som sedan gick en ond bråd död till mötes. Till slut lyckades en flicka rymma från slottet och underrätta myndigheterna, vilket ledde till att både grevinnan och hennes familj greps och halshöggs. Historien har filmatiserats en flertal gånger och förkommer också inom metalkulturen på mängder av sätt. Vi tänkte se vad vi kunde göra för tolkning av denna historia. Helt klart var skulle det bli en hel del teaterblod inblandat i det hela.

Jag är medveten om att skräckestetiken inte tilltalar alla och att vissa inte tycker om att se blod och skräckbilder överhuvudtaget. Jag kommer därför att lägga upp de “blodiga bilderna” i ett separat blogginlägg som jag kommer att lösenordsskydda. Länken och lösenord hittar du lite längre ner i den här bloggposten. Då slipper barnfamiljerna som är inne på min hemsida sätta morgonkaffet i halsen, och bara de som verkligen vill se den här typen av bilder kommer att se dem. 🙂

Här är dock en bild som varken är särskilt blodig eller läskig. Jag tycker dock ändå att jag fick fram en liten “grevinna-känsla” på den till slut. Det kan kanske vara kul att veta hur bilden kom till. Gabriella sitter på golvet i studion och har en korsett på sig. I nederkant på den har vi fäst ett långt svart skrynkligt tyg som är utdraget mot kameran. Vinkeln på hur hon sitter med kroppen i kombination med objektivet brännvidd gör att man får en illusion av att hon står upp och att hon är lite majestätisk och jättelång, med en jättelång klänning. Eller ja, det var planen i alla fall. 🙂 Sen har jag efterbehandlat bilden och satt in den i en ram för att få nån slags känsla av ett “grevinnaporträtt”.

Här är Bild från studion som visar hur Gabriella satt på golvet

29102013-_ANG1754-2

 

Och här är den färdiga bilden.

29102013-_ANG1754_3-3

 

 

På den här länken nedan finns del 2 av detta blogginlägg med lite blodigare bilder för den som vill och vågar. Lösenordet är “blodigt” Enjoy!

http://www.fotonord.se/2013/12/lady-bathory-del-2/