Zombie Run 2013 i Sävar

Familjeglädje vid Nydalasjön
August 16, 2013
Lite nya bokomslag
August 22, 2013

Ni som inte var i Sävar i helgen missade ett av årets grymmaste arrangemang, Zombierun 2013. Jag var anlitad att fota eventet och tillbringade hela dagen och kvällen i Sävar. Jag började dagen på sminket och fotade sedan hela loppet och den efterföljande musikfestivalen på kvällen. Vad är då Zombierun frågar du dig kanske? Zombie run är en löpartävling med en ordentlig twist. Och ingen twist som helst. Längs den 5 km långa banan väntar såväl olika typer av hinder på löparna, som blodtörstiga zombies. Varje löpare har tre stycken band knutna kring midjan som symboliserar liv. Målet är att ta sig i mål med åtminstone ett av dessa band kvar. Zombiernas mål är att ta löparnas livsband och dessutom skrämma livet ur dem på kuppen. De fasta hindren var allt från klätterhinder till gyttjegrop och vattengrav.

Som sagt började jag dagen med att dokumentera sminkandet av ca 70-80 zombies. (jag räknade dem inte så jag har inte full koll på hur många de var) Makeupartisterna gjorde ett helt fantastiskt jobb. Alla fick olika sminkningar och fort gick det. Jag är van att det tar minst två timmar att göra en sådan här sminkning när jag gör skräckplåtningar. Här sminkade makeupartisterna alla zombies på strax över tre timmar. Å vilket resultat sedan! Det var spikar i huvuden, brännsår och skottskador och en massa massa sår och blod. Jag fotade dels arbetet med sminket och dels porträttbilder av de färdiga zombisarna.

När tävlingen körde igång gjorde jag mitt bästa för att hinna med så många platser som möjligt. Jag ville framförallt ut i skogen och fota då jag misstänkte att publikplatserna i centrala Sävar skulle fotograferas ganska mycket av publiken. Det blev ett rejält träningspass kan jag lova. Två kamerahus med bland annat 300mm/2.8 på samt kameraväska m.m. var ingen lek att löpa runt med. I slutet av tävlingen sprang jag bokstavligen mellan stationerna. Men det var det värt. Jag fick kanonbilder mest hela tiden av såväl zombies som löparna som var strax under 300 till antalet. Det är faktiskt ganska roligt att se hur bilderna på löparna skiljer sig åt från bilder från vanliga löpartävlingar. Då kan folk se ganska sammanbitna och plågade ut. Här hade i princip alla löpare ett stort flin i ansiktet på varenda bild. Folk hade verkligen skitkul. Zombierna gjorde ett kanonjobb och vissa gick helt upp i sina roller och skrämde vettet ur såväl löpare, publik som fotograf..hmmm 🙂

Det här var första gången Zombierun anordnades i Europa, emn knappast den sista. Planer smids redan på en comeback nästa år. Då är jag där. Wouldn’t miss it for the world!

Detta är förstås bara en bråkdel av alla bilder jag fotade den dagen. Håll ögonen öppna på Zombierun Sveriges facebookgrupp. Där kommer tävlingsledningen lägga upp fler av mina bilder framöver.

Om det är någon som är med på bild som misstycker att jag lagt upp dem, får ni meddela mig så plockar jag bort bilden

_ANG6528

_ANG6555

_ANG6524 _ANG6479

_ANG6670

_ANG6730

_AGR3302

zombierun sävar

_AGR3427 _AGR3796

zombierun sweden

_AGR4328 _AGR3741

zombie run sweden 2013

_AGR3618

 

_AGR3831

_AGR4189

_ANG6758

_AGR4383.

Efter tävlingen var det prisutdelning i Knyppedalen och kvällen fortsatte sedan med musikuppträdanden av banden Halm, Dogface, Testamentet och Ye banished privateérs

_AGR4836 _AGR5304

_AGR4703 _AGR5395