Varning för zombies på Umedalen!

Fashionfoto med Elin
May 29, 2013
Baggböle med Vickan
June 1, 2013

Varning för känsliga tittare! Surfa genast vidare om du inte klarar av att se bilder av sminkade döingar och annat hittepå. 🙂

Nu kan jag äntligen presentera resultatet av mitt senaste skräckprojekt! Å så kul det har varit!  Jag blev kontaktad av arrangören av löpartävlingen Zombierun Sverige för en tid sedan. De hade sett mina tidigare skräcksessioner och undrade om jag inte ville ta på mig uppdraget att fota lite marknadsföringsbilder till eventet Zombie Run som sker i Sävar i augusti. Efter att ha fått veta lite mer om vad tävlingen går ut på, behövde jag inte många millisekunders betänketid. En sån otroligt bra ide, och ett sådant roligt uppdrag för mig som fotograf!

Innan vi går vidare måste jag bara berätta lite om Zombie Run Sverige. Det är alltså en löpartävling med ursprung i USA, där du som deltagare ska springa en sträcka i terrängen med olika typer av hinder. På din kropp har du tre stycken knutna band, som vardera representerar ett “liv”. Längs banan finns det nämligen en massa zombies vars mål är att ta av dig dessa liv. Snacka om adrenalinkick! Om man inte får puls av att springa i vanliga fall, lär man få det av att bli jagad av en blodig zombie. 🙂 Det här är ett event som är stort i USA och nu ska tävlingen alltså köras för första gången i Sverige. Och inte var som helst, utan i Sävar! Gå gärna in på Zombierun Sveriges facebooksida eller webbsidan www.zombierun.se för mer info, för visst vill du vara med? (Just nu verkar det vara lite problem med webbsidan men det är nog snart löst) Man kan lägga in en intresseanmälan för att få meddelande när anmälningen till årets tävling startar. Man kan anmäla sig som löpare eller som zombie.

Tillbaka till min insats då. Jag hade på en gång en ganska klar bild av vad jag ville göra för bilder och hur det skulle se ut. Bara någon dag tidigare hade jag tagit en löptur på motionsspåret på Umedalen och jag kände direkt att det var en passande plats att fota det här på. Jag tog kontakt med en massa modeller och makeupartister som jag samarbetat med tidigare och från de som anmälde intresse plockade jag ihop ett team på fyra personer som jag trodde skulle passa bra till uppgiften. Båda makeupartisterna Anna och Carolina har jag jobbat mycket med tidigare och jag visste att de skulle klara skräck-makeupen med bravur. Som manliga modeller valde jag Robert och Ronny.

För en gång skull hade jag även med mig en fotoassistent den här gången. Jag brukar köra efter devisen “själv är bäste dräng”, men det var faktiskt riktigt skönt att ha med sig några extra händer en sån här gång när det är många personer inblandade och lite ont om tid. Till råga på allt fick jag även mycket bra “behind the scenes” material eftersom Fredrik Larsson som assistade, även lånade en kamera av mig och filmade stora delar av fotosessionen. Stort tack till dig Freddan!

Jag har klippt ihop en “behind the scenes” video från fotosessionen där jag blandat filmklipp från förberedelser och fotografering, men färdiga bilder. Jag tycker det blev en riktigt representativ film därför att den visar hur en fotosession kan gå till i olika steg och framför allt förbaskat kul vi har när vi gör sådana här saker. Sådana här projekt är verkligen det jag tycker är absolut roligast att fota. När man är ett kreativt team med modeller, makeupartister och  fotograf och skapar bilder tillsammans. (Och skrattar massor tillsammans under processen)

Här kan ni se den färdiga filmen på Youtube.

Så hur blev bilderna då?

Precis som jag hade tänkt mig dem faktiskt och till och med bättre. Fördelen att jobba med duktiga modeller är att de lyfter ens egna ideér ett par snäpp till med egna förslag och tolkningar.

För tekniknördarna kan jag berätta att dessa är ljussatta så enkelt att det nästan är löjligt.Bilderna i studion och ett par av utebilderna är bara ljussatta med en naken beautydish med silveryta rakt framifrån/snett uppifrån. Bilderna i skogen är ljussatta med en Elinchrom 150 cm indirekt octabox utan någon diffusionduk, uppifrån/snett från sidan. Denna drevs med min stora (och alldeles för tunga) Elinchrom Ranger. Man skulle ha kunnat sätta rimlights osv på dessa bilder, men då tror jag inte alls att man fått samma läskiga effekt. Jag ville ha känslan av att man själv fångat zombierna i sitt eget ficklampsljus/strålkastarljus. Att man var ute och promenerade/sprang och helt plötsligt stötte på “the walking dead”.

Nu blev jag peppad på att köra igång ett nytt skräckprojekt. Vad ska man hitta på då tro? Vampyrer känns trött och såväl spöken som demoner är avverkade. Man kanske ska ge sig på en modern Frankenstein?
25052013-_ANG3131  25052013-_ANG3564

25052013-_ANG3384 25052013-_ANG3835

25052013-_ANG3196

25052013-_ANG3770

25052013-_ANG3891  25052013-_ANG4049

25052013-_ANG4105 25052013-_ANG3986

25052013-_ANG4124 25052013-_ANG4301

25052013-_ANG4195

25052013-_ANG4212

25052013-_ANG4359 25052013-_ANG4361