Hemma hos i Obbola

Tobias – anatomi och känsla
April 13, 2013
Ny sida & plastikkirurger
April 26, 2013

Jag har kört igång ett litet projekt nu under våren, där jag åker hem till familjer och fotar lite i deras hemmiljö. Den typen av fotografering har jag gjort tidigare åt kunder, men i det här fallet är bilderna tänkt att användas i min egen kommersiella portfolio genom bildbyrå. Det blir ett lite annat tänk när man fotograferar och inte skapar bilderna för familjen i första hand, utan för någon annan. Det blir mindre blick i kameran och mer åt det dokumentära. Mitt mål har varit att skapa arkivbilder ur vardagen hos Svenska familjer, som kan användas av lite olika typer av kunder, banker, myndigheter tidskrifter osv.

Den första familjen jag besökt var en mysig familj bosatt ute i ett superfint hus ute i Obbola. Den charmiga dottern var egentligen kanske lite för liten för att det ska vara optimalt vid en sådan här fotosituation. Det går ju inte riktigt att dirigera eller att “skapa bilden som man vill” med ett så pass litet barn, utan man får mer hänga på och försöka fixa ljus och komposition i farten.  Det gick dock över förväntan och det blev en hel del jättefina bilder med kommersiell potential. Ca 50 st faktiskt.

Jag har dock haft stora problem med färgstick i bildmaterialet. Jag förstår inte riktigt varför, men något i husets material gav ett gravt rosa färgstick i alla bilder som det var jättesvårt att redigera bort helt. Jag vet inte om det var golvet eller någonting med väggfärgen som gav en reflektion med färgstick men något riktigt skumt var det. Det var från alla vinklar och både i naturligt ljus och blandljus. Jag såg ingenting på plats i displayen heller utan det var för när jag drog in råfilerna i datorn jag såg hur mycket det var. Det brukar vara enkelt att korrigera sånt här när det bara handlar om färgtemp, men här var det nåt annat som spökade. Det finns fortfarande kvar antydan till färgstick i bilderna nu, men jämfört med hur orginalen såg ut är de riktigt bra nu.

13042013-_AGR3507 13042013-_AGR3448 13042013-_AGR3321  13042013-_AGR3486  13042013-_AGR3137 13042013-_AGR3569 13042013-_ANG7558 13042013-_ANG7869 13042013-_ANG7895

Vad händer annars då? Tja, jag har börjat arbetet med att bygga en ny webbplats till fotonord.se Den jag har nu är inte anpassad till mobiler och surfplattor och det är något jag tänkt fixa i över ett år, men dragit mig för att börja. Jag började bygga på ramverket för över ett halvår sen, men sedan har det blivit liggande.  Nu har jag dock satt igång att bygga och det känns som att den nya sidan kommer att bli ganska bra. Är det något du som läsare saknar på min sida? Jag har för övrigt ca 16 000-17 000 besökare i månaden på fotonord.se just nu. Ganska häftigt faktiskt. Hur hittar alla hit? 🙂