Bildsammanfattning av mitt fotoår – 2011

Behind the scenes video – Fitnessfoto
December 23, 2011
Things to do in glesbygdn’
January 1, 2012

 

 

Nu börjar 2011 gå mot sitt slut och det åter dags att sammanfatta fotoåret med ett bildspel. (Tänk att det redan gått ett år igen?) I år har jag på måfå plockat ut 124 av 33 423 sparade bilder under 2011 och lagt upp dem i ett bildspel på denna länk:

http://www.fotonord.se/galleries/2011/bildspel2011/

2011 har verkligen varit ett spännande och händelserikt år för mig. Jag har fotat allt från festivaler och event till produktbilder, blommor och mat. För att inte tala om dansshower, rockfestivaler och hundutställningar. Alla möjliga sorters människor har passerat mina linser under året. Allt från busiga barn, husdjur och nervösa brudpar till olika typer av yrkesfolk. Tandläkare, revisorer, musiker, kroppsbyggare, datakonsulter och konstnärer. I min kamera har alla fått plats.

Jag har också haft massor med kreativa samarbeten med några av Umeås vassaste makeupartister och modeller. Genom dessa samarbeten har jag finslipat mina skills och förhoppningsvis blivit en smula bättre på det mesta. 2011 har jag också haft fler “creddiga” publiceringar än någonsin. Allt från tidningar som Amelia, Cosmopolitan till bokomslag och internationella erkännanden.

2011 var också året där jag tog steget och satsade på stort och tog steget från den billiga men ack så begränsade källarlokalen Öst på stan, till en professionell studiolokal på 100 kvadrat mitt i centrala Umeå. Ett stort steg på många sätt, men något som jag verkligen inte ångrar. Jag har satsat mycket och även en stor del min fritid och helger, men det har också betalat sig i form av en en stor bildskörd och många nöjda kunder. Det är tur att man har en sån stöttande och förstående familj. Utan dem skulle verkligen ingenting funka!

Några siffror för 2011:
33 423 sparade bilder i arkivet. Och det är bara mina “keepers”, Hur många bilder jag tagit totalt törs jag inte ens tänka på. Av dessa bilder är 26 839 bilder (80 %) tagna med 70-200 2.8, de flesta mellan 70-135 mm. (Det märks att man är en people-photographer) 92 % av bilderna är tagna med D700 som ska få gå i pension så fort Nikon kommer med D4:an. Det är bevisligen inte ofta D7000 lämnar väskan.

Nu ska det bli spännnande att se vad 2012 kommer att erbjuda för spännande uppdrag och upptåg. Jag har byggt en stabil grund nu, så nu är det bara att gasa på och bli ännu bättre! Under 2012 har jag tänkt försöka hinna med att fota lite mer natur, lifestyle, macro och mat och fördjupa samarbeten med tidningar och tidskrifter. Skulle även vilja få lite tid över till lite egna konstfotoprojekt och kanske ett dokumentärt projekt som får löpa en längre tid.. Vi får se.  Jag kommer dock givetvis också fortsätta med det som jag tycker är mest kul och det jag nog är bäst på också – nämligen att jobba kreativt tillsammans med modeller, makeupartister och stylister och fota bra kommersiella bilder.

Gott nytt år alla kunder, vänner och samarbetspartners. Vi ses igen genom min lins under 2012!