Toys in the attic – vald till veckans bild

Julkampanj – Gratis porträttfoto 1 nov-18 dec
October 19, 2011
Istället för skog
October 25, 2011

Jag hittade den gamla “behind the scene”-bilden nedan på hårddisken från i januari. Jag tror inte att jag lagt upp den tidigare. Jag är inte säker, men jag tror att det var makeupartisten Anna Adbo som tog bilden med sin mobil. Jag tycker den illustrerar ganska bra hur enkelt jag ljussätter bilderna för det mesta numera. I det här fallet är det endast en beautydish snett uppifrån. Bländare/slutare – 8/160. Efter att ha varit en “hundraelva olika blixtar”-kille känner jag att jag mer och mer gått tillbaka till “en ljuskälla – ett problem”-mentaliteten. Jag skulle säga att 95 % av alla bilder jag tagit det senaste året är tagen med en ljuskälla. Det finns nån känd fotograf som har sagt nåt i stil med att “varför fler än en ljuskälla? – det finns bara en sol”. Även om det så klart finns situationer där det absolut är bra, eller absolut nödvändigt med flera ljuskällor, kan jag ändå se en poäng i resonemanget.  Mitt mål är försöka sätta ljus/exponering så bra som jag bara kan vid fototillfället, så jag slipper en massa efterarbete i Photoshop sen och som sagt: en ljuskälla – ett problem, flera ljuskällor – flera problem.

Hur som helst. Överst i posten kan ni se den färdiga bilden. Anledningen till att jag lägger upp den nu igen, är att den bilden valdes till Veckans bild av en stor bildbyrå i Tyskland för en tid sen. Modellen på bilden heter Sandra Bergenstråhle och Makeupartist var som sagt Anna Adbo. Vi hade som mål att göra en så överdrivet plastig och Barbieliknande bild som möjligt och jag tycker vi lyckades ganska bra. (Helt lik Barbie är den dock inte. Skulle den varit helt Barbie hade jag fått modifiera kroppproportionerna och gjort benen lika smala som armarna och midjan marginellt bredare än halsen) Den är dock ett bra exempel på vad man kan göra med en duktig makeupartist och rätt lyckad ljussättning (och en duktig modell förstås!). Bilden är i princip direkt ur kameran och knappt rörd i Photoshop. Skulle uppskatta att jag la ner max ca 5 minuter totalt på efterarbetet. De är lite softad och justerad i levels, färg, vitbalans och uppskärpt, men det är allt. De nedre bilderna i samma serie är lite mer “shoppade”, men inte mycket. jag har inte ändrat några proportioner eller sådant.