Improvisation är fotografens livlina

Äntligen en ny studio
July 23, 2009
Sand på fel ställe
July 31, 2009

 

bröllop

Det blir sällan precis man planerat när man fotar bröllop, och det är väl kanske lite det som är tjusningen också. När man står där i skarpt läge och blixtkabeln krånglar eller vädret spelar en ett spratt, gäller det att hitta alternativa lösningar snabbt. I helgen hade jag ett bröllop där jag fick göra just det.

Bröllopet var i ett samhälle en bit utanför Umeå, och jag hade varit och rekat en dag i förväg och kikat ut ett par riktigt fina ställen att fota på. Bland annat hade bruden tipsat mig om en en fors där det fanns en gammal fin träbro. Jag var även förbi kyrkan och kikade lite. Planen var att hålla till där inne om det skulle regna. Fönstren på kyrkan såg hyfsat stora ut och det såg ut att vara bra med ljusinsläpp i kyrkan.

När timmen var slagen för porträttsessionen före vigseln, vill det sig givetvis inte bättre än att regnet står som spön i backen.  Jag drog iväg ett par snabba serier med brudparet placerade på träbron, men insåg ganska snabbt att både min kamerautrustning och brudens frisyr skulle bli pannkaka om man fortsatte fota ute. Vi packade därför snabbt ihop och åkte vidare till kyrkan.

Väl inne i kyrkan inser jag att ljusinsläppen från fönstren inte alls är särskilt bra, särskilt inte med mörka regnmoln som skymmer ljuset. Det var bara att plocka fram 50mm/1.4, pressa upp ISO till det yttersta och försöka placera brudparet vid fönstren. Lite svettigt var det där ett tag, men efter att ha tittat igenom bilderna känner jag att jag kan slappna av. Det är verkligen skillnad på D300:an och D700:an i dåliga ljusförhållandet. Sådana här gånger är jag verkligen glad att jag uppgraderade kamerahuset.

Vad har man lärt sig av det här då?  – Hur mycket man än förbereder sig är man aldrig riktigt förberedd.