Fotonord - Din bröllopsfotograf i Umeå

 

Söker du en bröllopsfotograf i Umeå? Det är mycket man ska tänka på inför sin vigsel. Det är buketter, dukning, kläder, sånghäften, naglar, frisör och mat. Det är lätt att drunkna i allt som ska fixas, men tänk på att inte glömma en av de kanske viktigaste sakerna – fotograferingen. Bilderna från ditt bröllop är trots allt en av de få saker du kommer att ha kvar från din stora dag. Att anlita en bröllopsfotograf för att dokumentera din dag och spara dina minnen i bildform, är en av de bästa investeringar du kan göra i ditt bröllop. Jag arbetar som bröllopsfotograf främst i Umeå och Västerbotten/Västernorrland, men kan ta uppdrag i hela landet och även utomlands.

Varför ska man anlita en yrkesfotograf till sitt bröllop?

Anledningarna till att du bör fundera på att anlita en professionell fotograf är många. Att fotografera bröllop är mer än att trycka på en knapp eller att ha bra utrustning. Det är att läsa av stämningar och fånga ögonblick, att ljussätta, komponera bilder och exponera rätt, . Det är de kunskaperna du betalar för när du anlitar en yrkesfotograf som har stor erfarenhet av bröllopsfoto. Du kan givetvis lita på att fotografen använder sig av professionell fotoutrustning med bra backup på data och att fotografen har kunskaperna för att använda denna på rätt sätt. En bröllopsfotograf ska kunna leverera bra bilder i alla situationer och kunna lösa kluriga ljusförhållanden. På din viktigaste dag ska det blir rätt. Man har bara en chans att fånga ett bröllop och det får inte gå fel. Jag har fotat bröllop sedan 2007 och har den erfarenhet ni söker och har också kanske det viktigaste av allt, arbetsglädje. Jag tycker mitt jobb är fantastiskt roligt!

Jag tar givetvis de traditionella bröllopsbilderna, men kan även följa er under förberedelserna av den stora dagen och dokumentera allt från förberedelserna hos frisören till bröllopsfesten om ni så önskar. Varje bröllopsfotografering är en ny upplevelse och ingen vigsel är den andra lik. Därför tycker jag det är viktigt att vi i förväg pratar igenom vad det är ni vill ha och hur ni vill att fotograferingen ska genomföras. Vissa brudpar vill att fotografen ska synas så lite som möjligt under bröllopet, medan andra vill att man ska vara med överallt och dokumentera allt som händer. Jag försöker därför vara lyhörd för era förslag och förväntningar. Om ni vill, träffas vi i förväg och tittar på platser och kanske till och med göra en liten provfotografering. Oavsett om vi träffas för ett personligt möte, eller pratas vid via telefon/e-post, bör vi ha pratat igenom dagen och vad som ska hända i förväg.

Vad ska vi själva tänka på i förväg?

För det första, tänk på att boka er fotograf i god tid. Det är väldigt vanligt att det är vissa speciella datum under ett år då många vill gifta sig, särskilt under sommarmånaderna. För att boka en fotograf dessa datum måste man vara ute i god tid. Tänk på att varje fotograf har sin egen stil och estetik. Kika igenom de bilder som jag tagit tidigare, för att bedöma om min stil motsvarar dina förväntningar. Vad vill ni ha för slags bilder? Vill ni att de ska vara traditionella bröllopsporträtt eller vill ni göra något annorlunda? Hur bilderna kommer att se ut i slutändan beror så klart mycket på mig som fotograf, men det hänger också på er själva och vad ni vill ha och hur ni vill agera framför kameran. Många brudpar vill ha traditionella bilder för att de håller i längden, men många vill också göra något oväntat och kul i porträttsessionen. Jag är öppen för det mesta och blandar gärna olika stilar och upplägg om det är det ni vill ha, så ni får en bra blandning. Mitt mål är alltid att fotosessionen ska kännas avslappnad och trygg och att man ska ha kul!

Fundera gärna om det är några särskild typer av bilder eller teman ni vill göra under fotograferingen. Jag kommer givetvis guida er under porträttsessionen om ni vill det, men det är alltid kul med brudpar som har egna idéer och uppslag. Tänk också över om det är några speciella platser ni vill fotograferas på. Skulle regnet forsa ned, kan det vara bra att ha en reservplan. Detta är givetvis något som jag som fotograf kommer att undersöka, men inte sällan har brudparet en bra kännedom om omgivningarna och vilka platser som kan passa. Alla brudpar är olika. Vissa älskar att stå framför kameran, och för många är det lite läskigt och obekvämt. Mitt mål är alltid att ni ska tillhöra den första kategorin när vi är klara med fotograferingen. Genom åren har min bildstil förändrats en hel del. De senare åren har jag mer och mer gått ifrån de poserade bröllopsbilderna som var vanliga när jag började fotografera. Idag gillar jag mer en dokumentär stil där brudparet ägnar sig åt varandra och interagerar. Jag tycker den typen av bilder speglar parets kärlek på ett bättre sätt och ofta blir brudparen mer avslappnade och bilderna känns mindre stela. Jag försöker alltid ha kul under mina fotograferingar och skapa en avslappnad stämning. Det är en feedback som jag ofta får från mina tidigare brudpar, att de känt sig trygga och avslappnade och att de har haft skoj under fotograferingen.

 

Vad händer efter fotograferingen?

Efter fotograferingen gör jag ett grundurval av bilder, redigerar dem vad gäller färg, kontrast, exponering, beskärning m.m. och lägger sedan upp dem i ett webbgalleri på internet. Med hjälp att detta galleri kan ni hemma i lugn och ro gå igenom bilderna för att bestämma er för förstoringar o.s.v. Samtliga redigerade bilder i galleriet får ni också som högupplösta digitala filer på USB-sticka vid leverans. Dessa kan ni kan nyttja helt fritt för eget bruk, göra egna förstoringar, till tackkort m.m.

Jag lägger som regel ingen retusch på bröllopsbilder om brudparet inte specifikt önskat detta. Skräp, flugor och annat som stör i bilden retuscherar jag bort vid önskemål. Kan givetvis även lägga mer beauty-retusch om så önskas, t.ex. ta bort finnar, sår o.s.v. För detta arbete debiterar jag arbetstiden om det är ett större arbete. Enklare fix ingår normalt i priset. Ert bröllop kommer att vara en av de bästa dagarna i ert liv och det skulle vara en ära om ni låter mig vara en del av den. Jag kommer att göra mitt bästa för att göra fotograferingen till en rolig och avslappnad del av dagen och mina bilder kommer att hjälpa er minnas dagen för resten av era liv. Välkommen med er bokningsförfrågan så hörs vi!

Bildexempel från tidigare bröllopsfotograferingar

Klicka på bilderna för att se dem i lite större format