Zombierun Umeå 2014 – återkomsten

Amanda & Tobias – en svensk mästare i studion
September 26, 2014
Höstbarn vid älvtået
October 16, 2014

Den 20 september 2014 var det dags igen för Umeås i särklass roligaste event, Zombierun. Jag var med och dokumenterade eventet förra året och hade hur kul som helst, så jag blev väldigt glad när jag även i år fick jag förmånen att fota såväl tävling och förberedelser samt promotionbilder. Morgonen började på Gloss international academy där ett stort antal makeupartister sminkade årets zombies med latex, fejkblod och färg. Jag blir alltid lika imponerad när man ser duktiga makeupartister i arbete. Det går så snabbt och det blir så bra! En del av deltagarna hade med sig egna masker och en och annan hade sminkat sig själv. Det finns ett stort intresse kring effektsmink och specialeffekter i film i stan och flera av de duktiga utövarna är med på det här eventet.

_AGR4795

Gloss akademis nya lokaler passade bra för  sminkningen. Bra ljus och en trevlig miljö att börja dagen i.

_AGR4807

Man funderade lite vad det här skulle bli i slutändan. Även hur det skulle gå att få bort allt smink efteråt.

_AGR4813

_AGR4836 _AGR4843

_AGR4865

När det var dags för tävlingsstart strömmade folk in till tävlingsområdet i I20-skogen. Det här året hade tävlingen flyttat in till Umeå från Sävar. Detta möjliggjorde en annan sorts bana men flera nya överraskningar. Deltagarna fick ta sig igenom allt från klätterhinder, labyrinter med gömda zombies och vatten- och lerhinder. Målet med tävlingen är att ta sig i mål med minst ett av de tre (liven) tygbanden man har knutna runt midjan. Zombiernas uppgift är så klart att “infektera” löparna och ta deras band. Adrenalinnivån är hög i detta lopp. När ska något hända och vad ska hända? Arrangörerna hade gjort ett jättejobb med att snickra hinder och lägga banan i skogen.

_AGR4941

_AGR4966

_AGR5025

_AGR5063

_AGR5129

_AGR5255

Det är kul att se hur grupperna med löpare samarbetar med varandra för att ta sig förbi de olika momenten. Många har aldrig träffats förut men bildar starka grupper som tillsammans gör allt för att ta sig levnads förbi de väntande zombierna. Jag har aldrig sett en löpartävling där deltagarna ser ut att ha så roligt i spåret. De flesta springer med ett stort leende på läpparna hela vägen. Sen finns det en och annan som är rätt rädda och på helspänn också förstås. I år fanns det hela familjer i startfältet. Det blev en riktig folkfest i zombiens tecken!

_AGR5267

 

Här är en grupp löpare på väg i i en zombiefälla. Ont anande om att det står en zombie lite längre fram gömd bakom ett träd.

_AGR5331

 

Det gäller att finta för att ta sig förbi med sina liv i behåll.

_AGR5426

En av mina absoluta favoritplatser i det här årets lopp var “gatloppet” vid grafittiväggen vid gamla skjutbanan. Här blev det en riktigt apokalypiskt stämning och deltagaran möten bland annat av en muskulös army-zombie som plockade många band. De andra zombierna som var utplacerade här gjorde ett grymt bra jobb med att skapa en läskig stämning genom att gömma sig på olika ställen  och blockera vägen för deltagarna. Flera grupper tvekade både en och två gånger innan de vågade ge sig in i gatloppet.

 

_AGR5460

_AGR5523

 

Gatloppet i full action.

_AGR5715

Det är inte helt lätt att dokumentera en tävling som sträcker sig 5 km i terrängen. Jag ville få med så många moment av tävlingen som möjligt, men fick ändå prioritera för att få tiden att räcka. Jag kunde ta bilen mellan flera ställen, men fick ändå ta mig runt till fots stor del av tävlingen. Jag fick mig ett riktigt fyspass med att försöka hänga med löparna med en tung kameraväska och stora teleobjektiv. Men vad gjorde det, det var såååå kul!

 

_AGR6045

_AGR6108

_AGR6146

_AGR6210

_AGR6473

_AGR6376

 

Väl i mål var det många kramar och high-fives. Jag tror många gärna hade velat springa ett varv till .Det fanns också möjlighet att fota sig tillsammans med några zombies. Fler av mina bilder från tävlingen kan ni hitta på Zombierun Sveriges facebooksida. Där finns det även massa bilder från andra fotografer. Håll också koll på den sidan för nästa års upplaga av Zombierun, för den kommer med all sannolikhet bli ändå bättre!

_AGR6387

I samband med eventet passade  jag även på att fotografera lite promotionbilder till tävlingen som kan användas i marknadsföring till kommande tävlingar och event. Jag tog med mig de sex första kombierna som var klar med sminket och traskade över till min studio på Skolgatan. Där körde vi en snabb session med lite olika ljussättningar och uppsättningar under en ca 40 minuter. Här är några bilder från studiosessionen.

_ANG5246

_ANG5271

_ANG5484

_ANG5587

_ANG5636

_ANG5667

_ANG5714

_ANG5750

_ANG5906

När detta var klart lastade vi in zombiegruppen i en minibuss och körde ut dem till gamla skjutbanan på I20. Normalt hade jag bokat in några timmar till en sådan här session, men eftersom vi hade tight om tid, fick vi göra vad vi kunde på lite drygt en och en halv timme. Det är inte helt lätt att skapa en apokalyptisk domedagskänsla i bilder när det är mitt på dagen och solen står som högst. Hade inte riktigt tid att rigga några avancerade ljussättningar heller, så det blev till att jobba med det naturliga ljuset. Använde även en 400 w Quadra med en liten naken reflektor för att få så hårt ljus som möjligt. Med tanke på att det inte var några vana modeller som var zombies gick det otroligt bra. De var superduktiga och gick verkligen in i sina roller. Här är några bilder från utesessionen.

_ANG6043

_ANG6091

_ANG6095

_ANG6128

_ANG6214

_ANG6224

_ANG6268

_ANG6296

_ANG6395

 

Och här har vi hela zombie-crewet från plåtningen. Härligt gäng! Stort tack också till makeupartisterna från Gloss academy som hängde med ut i skogen och hjälps till med att bättra på smink och assistera mig vid fotograferingen.

_ANG6421

Nu är det bara att räkna ner till nästa års zombierun. För att säga det på norrländska – Gu’ va jag längt’!!!!

ps. Har för övrigt just blivit intervjuad av en stor amerikansk nyhetsblogg för grafiska designers. Intervjun var generellt om mina olika skräckbilder, var jag får inspiration ifrån  och hur jag jobbar med dem m.m.  Ska bli kul att se vad det blir av det. 🙂