Bildsammanfattning av Fotonord 2013

Mellandagsrea på digitala högupplösta bilder!
December 27, 2013
Hela känsloregistret
December 30, 2013

Nu börjar 2013 gå mot sitt slut och det åter dags att sammanfatta ett fotoår med “Andreas nyårskarameller”, dvs ett litet bildspel. Jag har plockat ut ett 60-tal bilder från årets bildskörd och lagt i ett bildspel på denna länk:

http://www.fotonord.se/galleries/2013/bildsammanfattning/

2013 har varit ett snabbt år. Jag vet faktiskt inte var tiden har tagit väg, men vips var året slut och jag har bara hunnit med en bråkdel av det jag hade planerat att göra. Men, men, det blev en hel del bilder ändå. Jag har fortsatt att koncentrera mig på det jag nog är bäst på och det jag också tycker är roligast, vilket är att fota människor. Det har varit zombies, modeller, brudpar, familjer och en herrans massa barn. Jag har inte koll på exakt hur många barn det har blivit under året, men det är långt fler än vad jag fotat tidigare år, så mycket kan jag säga. Jag har även fotat en hel del företagsjobb i år och lite andra blandade grejer, bilder till tidskrifter, bokförlag m.m.

_ANG7536 playing with autumn leaves

05052013-_AGR7577autumn blonde

 

Jag har som vanligt haft massor med kreativa samarbeten med några av Umeås vassaste makeupartister och duktigaste modeller under året. Internationellt har jag haft mängder av annorlunda och roliga publiceringar. Allt från skivomslag och bokomslag till olika typer av tidningar och produkter. Under 2013 blev jag som första svenska fotograf antagen till fotografkooperativet Stocksy United vilket var en fantastisk ego-boost, då jag vet att konkurrensen om platserna var stenhård. Det är också den utländska bildbyrå jag jobbat mest med under året. Den enskilt roligaste publiceringen jag haft under året var nog att jag hade en bild på Bullet for my Valentines turné t-shirts, samt att en av världens största rockfestivaler Rock in Rio, där bland annat Metallica spelade, använde en av mina bilder i sin marknadsföring.

 

a cute and curly blond boy

scary bloody zombies waiting for a prey muscular man in hoodie

Några siffror för 2013:
52 363 sparade bilder i arkivet. Och det är bara mina “keepers”, det borde betyda att jag tagit totalt ca 500 000 bilder då det brukar bli ca 10 % kvar. Av de sparade bilderna är 34 222 bilder  tagna med D4:an. 34 607 st är tagna med 70-200 2.8, de flesta runt 100 mm. 545 bilder är tagna med 14-24/2.8 vilket låter lite, men är ändå en ökning från förra året.

Nu ska det bli spännnande att se vad 2014 kommer att erbjuda för spännande uppdrag och upptåg. Jag kommer att fortsätta att fota nya saker och utmana mig själv lite mer.  Jag lär nog återvända till Norge under våren för lite mer  naturfoto, och det kanske blir en kortare resa ut till någon Europeisk stad under våren också. I övrigt får vi se vad som händer. Det skulle vara kul att hitta ett längre icke-kommersiellt projekt att jobba med lite nu och då under året. Nåt som får ta tid och kanske utmynna i en utställning eller bok. Måste bara hitta ett ämne eller en företeelse som känns rätt. Nån som har något förslag på vad jag kan sätta tänderna i?

Gott nytt år alla kunder, vänner och samarbetspartners. Vi ses igen genom min lins under 2014!