Alternative bride and Stocksy

Punkish
March 26, 2013
Behind the scenes – Wild hair
April 3, 2013

Här är några till bilder från min senaste session med Ana Petite. Min blocketfynd till brudklänning kom åter till användning när modellen fick ta rollen som alternativ brud. Riktigt snyggt. Det enda som saknades var en bukett med lite svarta blommor. Makeupartist och stylist var Carolina på CCstyling och hon gjorde ett grymt jobb som vanligt. Vi passade även på att fota lite andra bilder med samma smink och hår, både en beauty shot med ett smycke och lite annat fashion. KUL!

alternative bride alternative bride alternative bride alternative bride alternative bridealternative hairbig hair fashionbig hair fashion

Nu över till nåt helt annat. 🙂

Jag har haft en grej på G ett tag nu som jag inte kunnat berätta något om förrän nu. Det har varit massa hysh-pysch och jobb bakom kulisserna men nu är det ute i det fria så att säga. I måndags lanserades ett nytt företag i fotobranschen med bas i Kanada, som jag har varit involverad i som “founding photographer” sedan en tid tillbaka. Bildbyråveteranen Bruce Livingstone har tillsammans med ett par andra eldsjälar startat en ny bildbyrå som heter Stocksy United photography, med ett unikt koncept i en bransch som till största delen är allt annat än fair trade.  Jag har jobbat med stock- och reklambilder sedan 2007 och branschen har blivit allt mer rutten eftersom året gått. Getty images som är den världsledande bildföretaget i världen i dag tar upp till 85 % av kakan vid en bildförsäljning. 15 % är alltså vad som kan bli kvar till fotografen. Före skatt ska tilläggas.

Droppen för mig var för ett tag sen när det uppdagades att Getty tillsammans med sina underbolag gjort en deal med google och sålt x antal bilder från bildbanken till dem under en speciallicens, som google, i sin tur la ut i sina tjänster som “gratisbilder” till miljoner och åter miljoner användare. Man hade till och med strippat bort copyrightinformationen så att det inte ens syntes vem som vara fotograf till bilden. För detta fick fotografen…. *trumvirvel’ 12 dollar. Före skatt. Den allt mer idiotiska situationen har gjort att jag sagt upp avtalet med flera av mina distributörer av mina bilder det senaste året och jag har haft allvarliga funderingar på att sluta helt med att jobba med bildbyårer. Tills nu.

Stocksy-homepage-750x271

Nu finns det helt plötsligt “a new kid on the block”. En bildbyrå som är en så kallad co-op. Företaget består av ett antal fotografer som tillsammans äger verksamheten. Ett slags kooperativ kan man säga. Varje ansluten fotograf har en aktie i bolaget och i slutet av året fördelas 90 % av vinsten till delägarna. Förutom detta ska minst 50 % av royaltyn tillfalla fotografen vid en bildförsäljning. Det kanske låter lite att en fotograf bara får behålla 50 % av sin royalty, men i dagens bransch är det banbrytande kan jag säga. Stocksy består just nu av endast ca 200 handplockade fotografer från hela världen. Jag har ingen aning om hur jag lyckades bli accepterad i detta sällskap, men det är en stor ära och en enorm kick för självförtroendet kan jag lova. Särskilt när man har sett vilka otroliga fotografer som blivit nekade. Det är helt ofattbart att man sitter i samma lilla klubb som branschnamn som Sean Locke, Thomas Hawk och Jonathan Ross. Jag är inte säker men jag tror att jag är den enda fotografen från Skandinavien i sällskapet. Det bildarkiv som dessa fotografer hittills har satt ihop är helt ofattbart bra. Det känns nytt, fräscht, kreativt och 2013. Jag hoppas och tror att detta kan få ett stort genomslag i branschen. Inte bara hur man behandlar sina fotografer men också att vi får en utveckling som vänder trenden och där priserna på bilder faktiskt sakta stiger till den nivå som fanns före nittiotalet, när duktiga fotografer faktiskt kunde få en stor del till sin försörjning från att sälja arkivbilder. Kanske är det en utopi, men en framtid där stora drakar som Getty images är irrelevanta känns onekligen tilltalande för mig. Power to the people! Eller nåt. 🙂 Besök www.stocksy.com och inspireras av fantastiska bilder från eliten av världens stockfotografer. (+mig) www.stocksy.com Och är du designer, webbdesigner, reklamare, tidningssnubbe osv vet du var du hädanefter ska handla och söka dina bilder till projekt. När du köper en bild hos Stocksy vet du att en stor del av din slant hamnar hos den fotograf som faktiskt skapat bilden, inte hos giriga riskkapitalister och investerare på Wall street.