Att fånga nytt liv

Tobias in shape
July 16, 2012
Small faces tell stories too
July 25, 2012

Att fota riktigt små barn är inte helt enkelt. När bebisen är riktigt liten har den inte styrka i nackmuskulaturen som tillåter positioner och bildutsnitt som ett större barn kan ro hem. Till råga på allt blir det lätt en obekväm situation för den lille då han eller hon kanke måste lämna tryggheten hos mamma och pappa en stund för att ligga på någon kudde, fårfäll, filt eller liknande. Dessutom kanske mamma och pappa även tar av de varma gosiga kläderna en stund, vilket gör att det blir jättekallt när man inte har utvecklat så mycket underhudsfett.

Kunder som kommer till mig med riktigt små barn är nog inte alltid medvetna om hur svårt det kan vara att få de där perfekta bilderna på en 2-3 månaders bebis. Om man inte lyckas pricka in en stund när bebisen sover/just vaknat/är mätt och belåten/lugn i magen, är det lätt hänt att det kan bli en del gråt och tandagnisslan. Det här är något som föräldrar av naturliga skäl kan tycka är lite jobbigt, särskilt om det är första gången man fotograferar ett barn. Det kan kännas lite pinsamt. Då gäller det som fotograf att försöka förklara att detta är helt normalt, händer hela tiden och precis som det ska vara. Bara för att barnet är ledsen en stund behöver det inte betyda att man inte kan få väldigt bra bilder ändå. Om barnet inte riktigt trivs med att vara ensam på bild kanske det istället går jättebra att få kika fram över mammas eller pappas axel.

Internet är en oändlig källa för inspiration av barnbilder idag och det händer väldigt ofta att föräldrar har med sig referensbilder och vill göra liknande saker. Det man ska veta när man tittar på barnbilder på nätet är att även i denna genre finns bildmanipulering som en stor del av vissa fotografers arbetsflöde. Det finns många fantastiska bilder som cirkulerar på nätet där barnet befinner sig i positioner som inte är möjliga för ett barn i den åldern. Inte sällan är dessa bilder hopklippta av flera olika bilder som var och en är tagna på ett sådant sätt att det aldrig finns någon risk för barnets hälsa eller välbefinnande. Men skulle man försöka återskapa samma bild vid en tagning skulle det rent av allt kunna vara farligt. Som alltid vad gäller barnbilder, gäller det att ta ned förväntningarna lite. En barnfotografering görs på barnets villkor och det är barnet  som i slutändan bestämmer resultatet. Kanske blev det just idag inte den där bilden där det stora flinet och skrattgroparna kom fram till 100 %. Istället kanske det blev ett eftertänksamt porträtt som utstrålar barnets hela personlighet på ett helt annat sätt. En bild kan vara bra på så många olika sätt och alla barn och dagar är olika. Det handlar om dagsform och tillfälligheter.

Bilderna i det här blogginlägget togs för ett par veckor sedan. Om jag inte minns fel var bebisen ca 2 månader gammal, vilket egentligen är ite för sent för nyfödd-foto. Det är egentligen bara de första dagarna efter födseln man brukar kunna ta sådana här foton. Sen kan det ofta vara så att barnet blivit alldeles för aktivt, nyfiket och vaket. Då kan det istället vara ide att vänta till 6-12 månader, innan barnet börjat gå, för att få bilder med lite mer styrsel, ögonkontakt och minspel. I det här fallet var det dock inga som helst problem och föräldrarna kom  med massor av bra (och helt realistiska) ideér och vi fick ihop en hel massa bra bilder från sessionen.